Alle ingredienten altijd op kamertemperatuur en in de volgorde van onderstaand recept in het broodblik doen. Kijk na 5 minuten of er een mooie deegbal ontstaat, wanneer het deeg te droog of te nat is kan er voorzichtig wat water of meel aan toegevoegd worden.
1 tl (theelepel) = afgestreken
1 el (eetlepel) = afgestreken
Werkwijze:
Mengsel maken en in een bakblik ca 15 – 20 minuten laten rusten, hierna in de voorverwarmde oven in ca 45 minuten op 225 – 230 graden celcius bakken. Nadat het brood uit de oven is onder een theedoek laten afkoelen.
Werkwijze: zie boekweitbrood
Werkwijze: zie boekweitbrood
Werkwijze: zie boekweitbrood
Werkwijze: zie boekweitbrood
Werkwijze: zie boekweitbrood
Werkwijze: zie boekweitbrood
Tip: de bal deeg even uit de broodmachine halen, (de machine gewoon door laten gaan) de appel er doorheen knijpen en de bal deeg weer terug doen in de machine.
Werkwijze: zie boekweitbrood
Nb. De rozijnen moeten wel goed droog gewreven zijn. Ongewelde rozijnen halen het vocht uit het brood.
Tip: de bal deeg even uit de broodmachine halen, (de machine gewoon door laten gaan) de appel er doorheen knijpen en de bal deeg weer terug doen in de machine.
Werkwijze: zie boekweitbrood
Kneden/rijzen:
Het deeg moet heel goed gekneed worden om het daarna goed te laten rijzen. Met gebruik van de broodbakmachine lukt dit doorgaans heel goed. Door het kneden vormen de gluten als het ware kleine bolletjes die door het kneden steeds groter worden. De broodverbeteraar zorgt
ervoor dat de gluten sterker worden en dus meer volume aannemen. Wanneer het deeg gaat rijzen, ontstaat er tussen de koolzuurgassen en de alcohol een gistingsproces.
Decoreren op brood:
Wanneer je sesamzaad, zonnebloempitten of maanzaad bovenop je brood wilt hebben, moet het deeg door de decoratie gerold worden anders blijft het niet plakken. Je moet dus weten wanneer de machine voor de laatste keer gaat kneden. Daarna haal je het deeg er even uit om het door de decoratie rollen. Vervolgens doe je het deeg weer terug in de broodbakmachine en het verdere programma laten afwerken. Zorg er wel voor dat je alles van tevoren klaar zet, om het onderbreken van het programma van de broodbakmachine zo kort mogelijk te houden.
Copyright © 2023 | MH Purity lite WordPress Theme by MH Themes | Copyright © 2023 Stichting Molenbehoud Nissewaard - Making copy’s by means of photocopy, printscreening, or any other duplication of our website or parts therefore is prohibited without written permission from us - Privacy Verklaring