Interieur

De bovenas

bovenwiel

Boven in de kap van de molen ligt de bovenas. Om deze as zit het bovenwiel met daar om heen de vier houten vang (rem) blokken. Voor het wiel hangen de vellen vakensreuzel, waar de lager punten van de bovenas mee worden gesmeerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

penlagerHier het achterste stuk van de bovenas. Omdat de wind de wieken naar achteren drukt moet de achterwaartse druk natuurlijk ook worden opgevangen. Vandaar de wiggen achter de achter de as geplaatste dikke eikenhouten plaat met in het midden een brede stalen strip waar de as tegen aan draait met een stalen taats. Onder de as ziet men de arduinstenen pensteen, en over de pen van de as ligt de springbeugel. Deze stalen beugel voorkomt dat de as voorover kan vallen.

 

 

 

 

 

 

 

Halslager

halslager

Het halslager van de bovenas. Hier zitten buiten de wieken aan de as vast. Omdat onder de hals een houten blok met een bronzen plaat ligt mag hier ook met alvania worden gesmeerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenwiel

bovenwielmetbovenschijfloopHet bovenwiel drijft de bovenschijf aan op dat de draaiende beweging van de wieken overgebracht kan worden op koningsspil die van boven naar beneden loopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luitafel

luiwerk

Hier onder zien we een verdieping lager de luitafel om de koningsspil zitten met daar boven het luiwiel dat de molenaar op de luitafel kan laten zakken zodat het op de luias bevestigde touw wordt opgewonden rond de as en de molenaar dus niet meer met zakken graan de trap op hoeft. Weet u meteen waarom dit het luiwerk wordt genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

Spoorwiel en steenschijf

spoorwielensteenschijfloop

Helemaal onderaan de koningsspil zit het grote spoorwiel, dat op zijn beurt de steenschijf aandrijft die nu buiten werking staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

steenkoppel maalbakDe steenschijf drijft de bovenste steen aan. De onderste steen ligt op balken op de vloer. De houten kuip zorgt er voor dat het meel niet door de hele molen vliegt maar netjes door de meelpijp beneden in de zak valt.