175-jarige krijgt facelift

Molen in de steigers (klik voor grotere foto)

Molen de Hoop in Abbenbroek staat sinds afgelopen week rondom in de steigers. De reden hiervan is, dat in het kader van de grootscheepse restauratie ook het metselwerk van de romp aangepakt gaat worden. De stuclaag aan de Zuid-West kant is reeds in mei verwijderd en toen kwamen hier en daar wat schuren aan het licht, die uitgehakt en opnieuw ingemetseld gaan worden.

Verder worden alle voegen rondom geïnspecteerd en waar nodig uitgehakt en opnieuw gevoegd. De molenmakers zijn in de molen al hard bezig geweest en nu start aannemersbedrijf Cauwenborgh uit Bergen op Zoom met de werkzaamheden aan de buitenkant. Uiteindelijk zal al het houtwerk van de molen, die in 1843 is gebouwd, van top tot teen geschilderd worden en hoopt het bestuur van de Stichting Molenbehoud Nissewaard volgend jaar op een prachtige molen, die weer jaren mee kan.

Het is de bedoeling dat er weer graan gemalen gaat worden tot meel en er dus echt “molenbrood” gebakken kan gaan worden. Mede dankzij een donaties van DeltaPORT Donatiefonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Nissewaard en de Provincie Zuid-Holland en uiteraard van de windvangers kan de restauratie worden uitgevoerd.

De vaste molenaar René Kleijn is voorlopig uitgedraaid op “zijn” molen en het is de bedoeling dat hij in de tussentijd de Bernisse Molen in Geervliet zal laten draaien.

Deel dit bericht